(0) kommenttia

Tehtaan hajua on leijunut Kantvikissa – yhtiön mukaan ilmiö liittyy bioenergiaan siirtymiseen

Avenan tehdas Kantvikissa tunnettiin ennen Mildolana. (kuva: Avena)

Rypsi- ja rapsituotteiden valmistuksessa on syntynyt Avenan Kantvikin tehtaan lähistöllä hajuhaittoja, jotka yhtiö myöntää ja kertoo, mistä ne johtuvat.

Hajuhaittojen lähde on Avenan mukaan kasviöljynpuristamon vuonna 2020 joulukuussa käyttöönotettu hajukaasupesuri.

Uusi hajukaasupesuri liittyy tehtaan uuteen energiaratkaisuun, jossa fossiilisten polttoaineiden käytöstä on kuluneena syksynä pääosin luovuttu ja siirrytty uusiutuviin energialähteisiin.

> Uusi bioenergialaitos sai luvan Kantvikissa − kattilassa palaa puu sekä rypsin ja rapsin siemeniä (Viisykkönen 16.4.2019)

Aikaisemmin hajukaasut on poltettu, mutta nykyinen energiaratkaisu ei mahdollista hajukaasujen polttamista, vaan hajukaasut käsitellään pesurilla.

Pesuri poistaa suunnitellusti tehtaan kasviöljynpuristusprosessissa syntyvät rikkivedyt lähes 100-prosenttisesti.

Hajukaasukaasupesurissa ei ole Avenan mukaan ollut toimintahäiriötä.

Kantvikin tuotantoprosessi on jatkuvatoimista ja muutokset prosessissa ovat hyvin vähäisiä. Muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa hajujen muodostumisen eri vuorokauden aikoina ei ole, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Tehdas ei ole täysin hajuton ja sääolot vaikuttavat oleellisesti hajujen leviämiseen.

Avenan mukaan on mahdollista, että sääolojen vaikutuksesta hajuja voi kantautua lähialueelle. Tuotantolaitoksen hajukaasupäästöt eivät kuitenkaan aiheuta terveyshaittaa.

Uusi energiaratkaisu hajukaasupesureineen vaatii vielä Avenan mukaan optimointia  ja tavoitteena on käynnistää vaihtoehtoisten tekniikoiden testaaminen ensi kuussa.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä