(0) kommenttia

Uusi valokuitu Espoosta Kirkkonummelle varmentaa Suomen virallista ”kelloa” – tarkkuudessa puhutaan biljoonasosien sekunneista

Anders Wallin testaa ajansiirtoyhteyttä Metsähovin ja Espoon aikalaboratorion välillä. (kuva: Jyri Näränen/Maanmittauslaitos)

Kirkkonummen Kylmälässä kahdella tutkimusasemalla tiedetään tästä lähtien Suomen virallinen aika niin tarkkaan kuin se on mahdollista. Tällöin ei puhuta sadasosasekunneista vaan biljoonasosista.

Suomen virallista aikaa ylläpidetään Espoossa VTT:n aikalaboratoriossa, josta on rakennettu valokuituyhteys varustettuna huipputeknologialla Metsähovin tutkimuskeskukseen Kirkkonummelle.

− Yhteyslinkki VTT:n ylläpitämään Suomen viralliseen aikaan rakennettiin alkukesästä ja sen toimintaa ja stabiilisuutta on tutkittu kesän ajan, kertoo Metsähovin geodeettisen tutkimusaseman päällikkö Jyri Näränen.

− Mittauksissa näkyy esimerkiksi se, kuinka 50 kilometrin valokuituyhteydessä valon edestakainen kulkuaika vaihtelee noin 7 nanosekuntia vuorokauden aikana lämpötilan muutosten vaikuttaessa valokuidun ominaisuuksiin, varsinkin sen pituuteen, Näränen toteaa.

Huipputarkka ajansiirto tukee geodeettisia mittauksia Metsähovissa.

Rakenteilla oleva geodeettinen radioteleskooppijärjestelmä tarvitsee tarkan ajan ja taajuuden mittausten pohjaksi.

Samalla Metsähovin radiotutkimusaseman atomikelloja voidaan käyttää Suomen virallisen ajan varmentamiseen.

Metsähovissa toimii sekä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen Metsähovin geodeettinen tutkimusasema että Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema.

> Lue tästä asiasta kertova tiedote

> Huomasitko: Kello oli 13,7 mikrosekuntia pielessä – Kirkkonummella havaittiin (Lue: Viisykkönen 28.1.2016)
 


(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä