Vesijohtovuotoja paikataan - hävikki yli viidennes
Kirkkonummen vesijohtoverkostoa on parin viikon aikana paikattu kolmessa kohteessa. Tänään vuotoa on etsitty Myllykylän alueella, jossa vesi on katkaisu päiväksi. Kaikkia vuotoja ei löydetä. Vettä häviää yli 20 prosenttia johonkin.
Myllykylän vuoto on tyypillinen tapaus, heinäkuun puolella samanlaisia paikkaustöitä tehtiin Masalassa sekä Tanskarlassa ja Hirsalantiellä.
Kirkkonummen vesihuoltopäällikkö Anna Arosilta-Gurvits kertoo, että vastaavia vuotoja löydetään kymmenkunta vuodessa, mutta todennäköisesti niiden määrä kasvaa kun verkko vanhenee.
Yleensä vuoto havaitaan, kun joku näkee maassa lammikon. Arosilta-Gurvits toivoo, että havainnoista ilmoitetaan heti jos epäily vuodosta herää. Pienempiä vuotoja ei voida mitenkään muuten havaita, suuria vuotoja voidaan paikallistaa hävikin avulla. Vesijohtoverkkoa on Kirkkonummella noin 200 kilometriä.
Vettä häviää johonkin
- Kirkkonummella vesijohtoverkon hävikki on turhan suuri, noin viidennes. Se pitäisi saada reilusti alle 20 prosentin, koska putkista valuva vesi maksaa huomattavia summia vuodessa, puhutaan ainakin kymmenistä tuhansista euroista , Arosilta-Gurvits sanoo.
Muovisen vesijohdon arvioidaan kestävän keskimäärin 50 vuotta, toisin putkien valmistajat puhuvat huomattavasti pidemmistä ajoista. Putkiessa tiedetään olevan suuria laatueroja, muun muassa niiden paksuus vaihtelee.
Vuoto tulee yleensä salakavalasti ja hitaasti. Putken vieressä oleva kivi hiertää putkea vuosia ja vuoto alkaa pikkuhiljaa. Pienestäkin vuodosta kertyy vuodessa melkoinen kuutiomäärä. Vuoto saattaa olla hankalasti myös sellaisessa paikassa, että vesi valuu ojaan eikä sitä huomata.
Kirkkonummella on runsaasti 1970-luvulla rakennetta muoviputkilinjoja, mutta myös aikaisemmin rakennettua rautaputkiverkkoa. Vanhimpia verkkoja pyritään vaihtamaan muiden rakennustöiden ohessa.
Kirkkonummen vesijohtoverkon tilanne on sikäli parempi, että rakennuskanta ja asuinalueet ovat selvästi nuorempia kuin kaupungeissa. - Joka tapauksessa on selvää, että vesijohtoverkon saneenrauksiin pitää jatkossa saada lisää rahaa Kirkkonummellakin, Arosilta-Gurvits sanoo.
Kommentoi