(21) kommenttia

VN: Mäkiluodon linnakesaarelta purettiin kasarmi ja upseerikerho

Mäkiluodon kasarmia ei enää ole. (kuva: Wikimedia Commons)

Mäkiluodon linnakesaarelta Kirkkonummen edustalta on purettu syksyllä kaikkiaan viisi rakennusta, joukossa iso tyhjillään ollut kasarmi. Rakennukset olivat alun perin 1930-luvulta.

Västranyland-lehden mukaan purkutyöt tehtiin lokakuussa. Saaren omistaja Senaattikiinteistöt sai luvan rakennusten purkamiseen tämän vuoden alussa Kirkkonummen kunnalta.

Mäkiluodosta on purettu kasarmin lisäksi yksi asuinrakennus, upseerikerho ja kaksi pienempää rakennusta. Purkujätteet on haudattu täyttämällä yksi rotko saarella.

Senaattikiinteistön mukaan tyhjillään olleiden rakennusten ylläpito tuli liian kalliiksi. 

Mäkiluodon kasarmi ja monet muut talot rakennettiin ennen sotia, jonka jälkeen saari oli Neuvostoliiton hallussa aina vuoteen 1956 saakka.

Porkkalan Parenteesin jälkeen kaikki rakennukset oli kunnostettava perusteellisesti. Varusmieskoulutus pääsi alkamaan saarella 1960-luvun alkupuolella.

Mäkiluoto on käytännössä ollut tyhjä vuodesta 2005 lähtien. Saari on yhä suljettu ja puolustusvoimien käytössä. (katso sijainti, kartta alla)

Puretut rakennukset eivät olleet suojeltuja.  Samanlaisia 1930-luvun rakennuksia löytyy vanhoilta kasarmialueita kuten Helsingin Taka-Töölöstä ja Russarön linnakesaarelta Hangon edustalta.

Mäkiluodon historiasta julkaistaan uusi sotatieteiden tohtori ja yleisesikunta-komentaja evp Ove Enqvistin kirjoittama kirja ensi vuoden puolella.

> Hvitträskin ja Mäkiluodon historiaa valotetaan apurahoilla (17.2.)

 


(21) kommenttia
Kommentit (21)

Kommentit (21)

RannJv - 03
Oli tyly ja aavemainen paikka,
pieni porukka hitsautu kyllä lopulta yhteen, enemmän taidettii kuitenkin olla hyökkäys ja puolustustaistelu leireillä porkkala, upinniemi, kiikala, kotka, russarö ym. muut saaret ku ite mäkkärillä, oli siäl paremmat safkat kyl pienelle porukalle verrattuna siihen kouluruoka paskaa öpikses :)
Vihree kivi ei koskaan sammaloidu
Tulihan Tuolla Oltua 72-74 Jotain, Vene Miehenä Vene K-10 Ei valittamista. Vaikka Jälkeenpäin on oppinut nuo aseen käsittelyt. Ja maanpuolustus henki on korkealla. varsinkin Nyt Viimevuosina, kun noita värillisiä liikkuu enemmän ja enemmän kylillä.Olihan se elämän kokemus sekin Aika, Nyt 66 v, Ajattelee Asioita Aivan eritavalla kuin silloin.Sitä Ajattelee Että Tämä on hyvä Paikka Ihmisen Olla ja Asua .Sitä Kannattaa Vaikka Puolustaa anekin yrittää . Hyvää vointia kaikille ketkä ovat viellä hengissä terv, Venetykkimies.......
Venetykkimies
Vuonna 89 tuli oltua kaksi kuukautta,ylik Helenius koiransa kanssa oli linnakkeen vääpeli.Hänen toimesta meillä oli jalkarätti pakko.hän tarkasti aamun lipunnostossa satunnaisesti kolmelta jalat
Jaakko Väre
Onneks ei tarvinnu tuonne mennä.
Korpraali Kuula
Olin mäkiluoto s sa 1972 73 oli ankea paikka
Anttila keijo
Mäkkärissä bäksteri kuskina tammikuu 88 kesäkuu 88 korpin jämät annettiin toukokuussa mukava paikka palvella kapteeni Tiippana linnakkeen päällikkönä ja vääpeli Helenius pikkupäällikkönä
Petteri Broman
Korpraali traktorilla kielestä 81-82 talvi,mäkkäri oli paras paikka.
Yliluti Jaakkola ja Minkkinen olivat silloin ruorissa
Jarmo Mäkinen
Vesku saatata olla tuttu -76-77 5 kk palvelua Mäkkärissä ja Valmet 500sen päkstarikuskina. Oli Owe jes.
Krisu
Mäkkärissä 76 loppuvuodesta 77 maaliskuuhun merivalvojana. Eipä ole tullut törmäiltyä taistelutovereihin.
Vesku
Vuonna 1981 pälvelin IT tykkimiehenä Mäkkärissä. Yliluutnantti Saarimäki (IDI AMIN) oli linnakkeen päällikkönä. Vääpelinä oli muistaakseni Heiskanen. Rönskissä käytiin aina viikon mittaisilla vartiovuoroilla tarkkailemassa ohimeneviä laivoja.
Anonyymi
Mäkkärissä 79. Ove oli hyvä linnakkeen päällikkö. Onneksi olin vaan kesällä. Res. Vänskä Rantanen
Rantanen
Mäkkäri oli mahtava mesta palvelin saarella 1974-75 kevääseen silloisen saaren päällikön yli-luutnantti ove engvistin aikana. Ylivääpeli harju oli juoksen johtaja mies paikallaan!
Olisi hienoa päästä katsomaan miten mäkkäri voi nykyään.

Ps. Olisiko kenelläkään tietoa mahdollisista retkistä?
Tykäri vuosikertaa 1974
Olipa surullista lukea tämä juttu, olin siellä huhtikuusta lokakuuhun vuonna 1970.
Jukka kettunen
Vahinko, että yksi rannikkotykistön linnake on taas hylätty ja hävitetty. Mäkiluoto oli kuitenkin
historiallinen paikka. Itse palvelin siellä jonkin aikaa 1964 ja asuin "poikamieskämpässä". Näin linnakkeen uudisrakentamisen, joka oli tosin pitkälti vanhojen tilojen korjaamista. Kasarmi oli jo silloin peruskorjattu ja ajanmukainen. Elämä karulla saarella ei ollut kaikkien mieleen. Kesäaika hienoa, mutta talvi oli tosi haasteellinen - tuulta ja tuistua! Itse jatkoin linnake-elämää Isosaaressa useita vuosia ja tutuksi tulivat monet muutkin rannikkolinnakkeet.
Olli tuplawee
Jos PLM:n rakennuslaitos oli mukana purkuhommissa, niin pullo oli juotu varmasti jo etukäteen ja pari myös sen jälkeen:)
Rise
Toivottavasti purkumiehet löysivät tykkimiehen saarelle v. 2001 piilottaman koskenkorva pullon. Yksi pullo unohto sinne kotiutus tohinassa, vieläkin harmittaa.
Kivi sydämmessä.
Umpihomeessa olivat, ainakin asuinrakennus. Kävin katsomassa vanhaa kotitaloani toissa vuonna, ja oli todella surullinen näky :(
Heli
Ilmeisesti tuo purkamisurakkakin tuli maksamaan kaikkinensa jonkinverran rahaa? Maallikko voisi kuvitella, että samalla summalla olisi voinut tehdä ihan hyvänkin kunnostusremontin. Mutta jos nämä rakennukset olivat aivan tarpeettomia, niin asia olkoon kvitto.
Tee työtä jolla ei ole tarkoitusta
Samaa olen miettinyt mitä Joppe Joutomies. Miksi turvapaikanhakijoilla pitää olla huomattavasti paremmat oltavat kuin suomalaisella varusmiehellä?
Kalle
Harmi kun purettiin. Näihin olisi voinut siirtää tätä toimintaa, joka nyt tapahtuu entisissä opistorakennuksissa. Jos on kelvannut varusmieskoulutukseen, niin miksei kelpaa m##h#nt#nk##t#j#ll#?
Joppe Joutomies
Pisteet Senaattikiinteistölle siitä, että rakennukset purettiin vasta rakennuksissa pesineiden pääskyjen poikasten lähdettyä maailmalle.
Kauko Kukko

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä