(2) kommenttia

”Srk-vaaleissa ei puoluepolitiikkaa, mutta arvoissa eroja”

Seurakuntavaaleissa Jaakko Rahja korostaa arvoja, puoluepolitiikka ei niinkään tule esille.
  • Srk-vaalit 2014
  • Ennakkoäänestys alkaa 27.10.

     

Kirkkonummen seurakuntavaalien suurimman ehdokaslistan puhemies Jaakko Rahja sanoo, että puoluepolitiikka ei juurikaan näy vaaleissa, vaikka puolueiden nimiä listoilla esiintyykin.

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan vaaleissa on tällä kertaa kolme ehdokaslistaa. Puoluetunnuksia on virallisissa listoissa neljä: kokoomus, keskusta, vihreät ja SDP. Viisykkönen esittelee vaalien kynnyksellä kolme vaaleissa oleva ehdokaslistaa.

Ylivoimaisesti eniten kirkkovaltuustoon ja seurakuntaneuvostoon pyrkii ehdokkaita ”Sitoutumattomien sekä kokoomuksen ja keskustan” ehdokaslistalta. Listalla on ainakin kahden muunkin puolueen ihmisiä. Perinteisesti listaa voisi kutsua oikeiston ehdokaslistaksi.

Listan nimi on Rahjan mukaan vähän ”hassu”, mutta kun ei parempaakaan ole keksitty.

Yhteistä nimittäjää listalle Rahja ei lähde etsimään puoluetermistöstä eikä puoluepolitiikasta.

- Yhteisenä tekijänä sanoisin, että meillä monet ehdokkaat ovat lähellä seurakunnan toimintaa. Aika moni on myös herätysliikkeisiin kytköksissä. Kaiken kaikkiaan kristilliset perusarvot ohjaavat toimintaamme.

- Kun vaaleihin osallistuvia ryhmiä tarkastelee, niin kyllä erot löytyvät ehkä parhaiten arvopohjasta eikä puoluepolitiikasta. Miksi joku on jostain asiasta jotain mieltä, kyllä siinä yllättävän usein taustalla on arvomaailma, vaikkei sitä aina niin tiedostetakkaan, Rahja pohtii.

Ennen äänestettiin – nyt keskustellaan

Rahja on itse toiminut aikanaan kunnan puolella varavaltuutettuna kokoomuksen riveissä, mutta aktiivisemmin kuitenkin seurakunnan hallinnossa. Hän on ollut kirkkovaltuuston puheenjohtajana.

Kirkkonummen seurakunnan päätöksenteko on muuttunut Rahjan mielestä 90-luvulta lähtien.

- Ennen äänesteltiin aika paljon. Lähinnä ne olivat henkilökysymyksiä ja ehkä kielikysymyksiäkin. Mutta sitten yhteistyö ja keskustelukulttuuri on kehittynyt ja yhteistä näkemystä haetaan kovasti. Voi sanoa, ettei esimerkiksi Kirkkolaakson rakennusprojekti olisi ikinä onnistunut ilman päättäjien hyvää yhteistyönhenkeä. Rahka muistelee.

Aikanaan myös luottamusmieshallinnossa tehtiin Rahjan mukaan hyvän keskustelukulttuurin nimissä se muutos, että kirkkovaltuustolle valittiin toinen varapuheenjohtaja, vaikka se taitaa olla kirkkolain vastainen. Näin saatiin demarit mukaan puheenjohtajistoon.

Räfsön seuraksi pieni leirikeskus

Seuraavaa vaalikautta leimaa Rahjan mielestä seurakunnissakin talouden raamit. – Myös seurakunnissa on tultu siihen vaiheeseen, ettei virkoja voi lisätä. Pikemminkin niitä pitää varmaankin ruveta vähentämään.

Yhtenä suurena haasteena Rahja pitää Kirkkonummella kiinteistöjen ylläpitoa. Rahjan mielestä kiinteistöt pitäisi jättää seuraaville sukupolville ainakin vähän paremmassa kunnossa kuin ne nykyisen sukupolven käytössä ovat.

Kirkkoja ei Rahja enää Kirkkonummelle rakentaisi, mutta Katvikiin olisi jossain vaiheessa hyvä saada kunnollinen seurakunnan toimitila.

Samoin Rahja pitää vanhaa ideaa elossa, että Räfsön saaren mantereen puolen lähtösatamaan saataisiin jonkinlainen pieni leirikeskus. Maa-alue olisi jo seurakunnan hallussa.

- Mantereella voisi olla tilat esimerkiksi vanhusten ja liikuntarajoitteisten toimintaa varten. Ehkä olisi jo aika seuraavalla vaalikaudella ryhtyä suunnittelemaan tällaista leirikeskusta, Rahja ehdottaa.

Ehdolla muttei ykköspaikoille        

Rahja on ollut pitkään keskeisissä tehtävissä seurakunnassa. Seurakunnan johtopaikoista hän ei enää ole kovin kiinnostunut, vaikka vaaleissa ehdolla onkin.

- Viime aikoina olen aktivoitunut yhä enemmän seurakunnan vapaaehtoistyöhön. Miestyötoiminnasta on tullut jonkinlainen kutsumus, Rahja kertoo.

Sitoutumattomien sekä kokoomuksen ja keskustan ehdokaslistalla pyrkii kirkkovaltuustoon 44 ehdokasta ja seurakuntaneuvostoon 32. Joukossa on ehdokkaita, jotka pyrkivät molempiin toimielimiin.

Ehdokkaiden mielipiteisiin voi tutustua vaalikoneessa

Ennakkoäänestys on 27. – 31.10. Kirkkoherranvirastossa voi äänestää joka päivä, muut vaalipaikat näet tästä

Vaalipäivä on 9.11. Silloin voi äänestää Pyhän Mikaelin kirkossa, Veikkolan seurakuntatalolla ja Masalan kirkossa. Ajat näet tästä.

> (26.10.) Vihreät: Myös seksuaalivähemmistöt hyväksyttävä kirkkoon

> 51-Arkisto (17.9.) Srk-vaalissa lähes sata ehdokasta

> 51-Arkisto (17.9.) Srk-vaali: Ehdokkaita tullut lisää – vihreät mukaan

> 51-Arkisto (18.9.) Vain harva valtuutettu on mukana srk-vaalissa  

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Ei voi. Tämä artikkeli esittelee Sitoutumattomien sekä Kokoomuksen ja Keskustan valitsijamiesyhdistyksen. Suomenkielisten Kirkkonummen srk-vaaleissa äänestävien enemmistö lienee tämän listan kannattajia. Lue muittenkin ryhmien osuudet ennen kuin alat kommentoida.
ehdokas
Voiko tästä vetää yksinkertaisesti sen johtopäätöksen, että seurakuntavaalit eivät edusta Suomen kansaa vaan jotain pientä lahkolaisuuden osaa ?
kuntalainen_

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä