(2) kommenttia

Vihreät: Myös seksuaalivähemmistöt hyväksyttävä kirkkoon

Vihreiden mielestä myös kirkon täytyy noudattaa kaikenlaista tasa-arvoa, sanoo Suvi Terho.
Toimittaja: 
  • Srk-vaalit 2014
  • Ennakkoäänestys alkaa 27.10.

     

Seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen kohtelu kirkossa on seurakuntavaaliehdokas Suvi Terhon mukaan iso syy, miksi vihreät ovat omalla listalla Kirkkonummen seurakuntavaalissa.

Armon Vihreät –ehdokaslista on vaalissa ensimmäistä kertaa. Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan vaalissa on lisäksi kaksi muuta listaa: sosiaalidemokraattien sekä kokoomuksen ja keskustan ehdokaslistat. Viisykkönen esittelee kolme ehdokaslistaa vaalien kynnyksellä.

Armon Vihreiden –listan puhenainen Suvi Terho kertoo, että kaikki vihreiden kirkkonummelaisehdokkaat allekirjoittavat kirkon sisällä toimivan ”Tulkaa mukaan” –liikkeen ohjelman.

Liikkeen kantavina teemoina ovat olleet naispappeuden hyväksyminen sekä seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantaminen kirkon piirissä. Liike ei ole puolueisiin sitoutunut, mutta siinä on paljon vihreiden aktiiveja mukana.

Vihreitä on ollut toki mukana seurakuntavaaleissa ennenkin ilman omaa listaa. Terhon mukaan puolue ei ole mitenkään ohjannut perustamaan omia ehdokaslistoja.

Äänestäjän tulee tietää mihin ääni menee

- Kirkkonummella kuitenkin ajattelimme, että jo äänestäjänkin kannalta on väärin, jos hän ei voi olla varma millaisen ehdokkaan hyväksi ääni lopulta menee. Jollakin muulla listalla valituksi voi tulla hyvinkin eri arvoja omaava ehdokas, Terho perustelee vihreää listaa.

Vihreät ajavat kirkon hallinnossa kaikenlaisen tasa-arvon hyväksymistä. – Kirkon pitää olla avoinna kaikille. Jumalan on luonut meidän sellaisiksi mitä olemme, ja se pitää hyväksyä, Terho sanoo.

Seksuaalivähemmistöjen asia ei ole pääsyy vihreille olla mukana seurakuntaavaleissa, mutta se on Terhon mukaan merkittävä. – Toinen iso tasa-arvoasia naispappeus ei näytä Kirkkonummella olevan mikään ongelma, Terho iloitsee.

Vanhoillisia voimia vastaan

Kirkon tasa-arvokysymyksiä ei juurikaan ratkaista paikallistasolla. Terhon mukaan on kuitenkin tärkeää olla mukana seurakuntien hallinnossa, koska kirkolliskokouksen maalikkoedustajat valitaan paikallisesti, ja siellä ratkaistaan kuinka laajasti vanhoilliset käsitykset kirkossa vallitsevat.

- Minusta kirkosta eroaminen ei ole ratkaisu asioihin vaikuttamiseen kuten jonkun tv:n homoillan jälkeen on massoittain tehty. Parempi on yrittää vaikuttaa kirkon sisällä, Terho pohtii.

Vihreiden jäseniä ei olla kovin paljon nähty kirkon piirissä. – Vihreät ovat profiloituneet aika paljon ateisteina. Itse vihreä aate on kuitenkin suvaitsevainen ja sopii hyvin kirkonkin piiriin, Terho toteaa.

Pitääkö tehdä politiikkaa?

Terho on itse aktiivi myös kunnallispolitiikassa. Hän on tällä hetkellä vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja. Kirkkonummen seurakuntavaalissa on aika harvoja ehdokkaita, jotka ovat myös kunnanvaltuutettuja.

Terho näkee, että Kirkkonummella on paljon tarvetta lisätä keskustelua ja ymmärrystä seurakunnan ja kunnan välillä. Se ei perinteisesti ole muun muassa kaava-asioissa ollut kovin hyvä.

- Seurakunta on iso maanomistaja Kirkkonummen keskustassa. Keskustan uutta suurkoulua kaavaillaan esimerkiksi seurakunnan tontille. On hyvä, että ainakin joitakin samoja päättäjiä on molemmilla tahoilla.

Vihreät nostavat esille myös seurakuntavaaleissa perinteisiä ympäristöarvoja. - Kirkollinen sanomakin julistaa, että luomakuntaa on varjeltava.

Kirkkonummellakin pitäisi Terhon mielestä seurakuntien käydä tarkkaan läpi toimintansa ja katsoa, että se on mahdollisimman ympäristöystävällistä. Esimerkiksi hautaustoimessa voi olla paljon asioita, joita olisi syytä pohtia tältä kannalta.

Armon Vihreillä on Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan kirkkoneuvostoon kuusi ehdokasta ja kirkkovaltuustoon seitsemän. Osin samat ehdokkaat pyrkivät molempiin toimielimiin.

Ehdokkaiden mielipiteisiin voi tutustua vaalikoneessa

Ennakkoäänestys on 27. – 31.10. Kirkkoherranvirastossa voi äänestää joka päivä, muut vaalipaikat näet tästä

Vaalipäivä on 9.11. Silloin voi äänestää Pyhän Mikaelin kirkossa, Veikkolan seurakuntatalolla ja Masalan kirkossa. Ajat näet tästä.

> (27.10.) Demari on nyt demari seurakuntavaaleissakin

> (25.10.) "Srk-vaaleissa ei puoluepolitiikkaa, mutta arvoissa eroja"

> 51-Arkisto (17.9.) Srk-vaalissa lähes sata ehdokasta

> 51-Arkisto (17.9.) Srk-vaali: Ehdokkaita tullut lisää – vihreät mukaan

51-Arkisto (18.9.) Vain harva valtuutettu on mukana srk-vaalissa  

         

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Samaa mieltä Javanaisen kanssa: Nämä asiat eivät ole kyllä olleet millään tavalla ongelma Kirkkonummella, ellei niistä haluta juuri nyt sellaisia tehdä. Eikä myöskään tuo demarien esilletuoma kielikysymys. Huomaa kyllä, että äänessä on toisaalta vihreä poliitikko sanan kaikissa merkityksissä ja toisaalta demareiden päätoiminen kunnallispoliitikko, jolle vallanhimo on muuttunut addiktioksi.
Seurakuntalainen
Todella outoja vaaliteemoja. En ole huomannut että seksuaalivähemmistöjä olisi käännytetty pois kirkosta. Tavallisessa srk-elämässä ei nämä kysymykset ole tosiaankaan esillä. Ehkä kannattaisi tulla mukaan messuihin ja piireihin niin näkee ettei ovella tarkisteta sukupuolissta tai muunkaan laista suunteutuneisuutta. Ja Kirkkonummella ainakin naispapppeja on useitakin, välillä jopa kiusaa että messua hoitavat usein pelkät naiset.
Lasse Javanainen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä